fabralogo
FBRCD-02. Oslo Strykekvartett faller oppover

Publisert på nettet 10.3.2004 av Kjell Moe, Kulturspeilet
Arrangementer for strykekvartett av kjente melodier og hits, arrangert av Øystein Sonstad
En strykekvartett faller oppover
Tittelen på denne CD'en er ganske sikkert valgt med ironisk etterklang. De fire musikerne i Oslo Strykekvartett er vel innforstått med at mange vil trekke på skuldrene og beklage at når de nå forlater Beethoven og Brahms framfor Abba og Quincy Jones er det et stort fall.
Men det er det såvisst ikke! For det er sjelden jeg har hatt så mye morro med musikk skrevet for strykekvartett og blitt så oppløftet etter å ha hørt denne. Bare etter første gang innstapping i Mac'en for avlytting sa det kontant pang. For åpningssporet Memories of You er en skikkelig bang'er, og den rette medisin mot dårlig humør og slitne dager.
Det er sikkert vært gjort før. Musikklitteraturen, særlig de siste år, er rik på eksempler av de som krysser grenser, lager cross-over musikk og blander sjangrene, noe våre ukentlige I-Tunes lister gir tydelig beskjed om. Resultatet er stort sett entydig, slike cross-overe gjøres med alvor og stor mening for av og til får en mistanke om at slike utgivelser nettopp skal bidra til å styrke nimbusen om GENIET. Foruten selvsagt å tjene store penger.
Så ikke her. Dette er gøy, i første rekke gjort uten pretensjoner om å skape annet enn liv i buskaset, for i hvert fall noe er sikkert, liv og røre vil denne CD'en skape og derfor er tittelen også den rette.
Det er arrangementene av Øystein Sonstad som gjør susen. Dette er ikke gjort på en flat måte, heller ikke slavisk overført fra gitar, bass og trommer til strykekvartett. Arrangementene er tydelig helt forskjellig, alt ettersom låtenes karakter. De fleste virkemidler har gruppa tillatt seg, til og med litt stemmemessig backing er lagt til på et par spor. Jodfa, også dette med distanse og anstrøk av humor.
Det gjør heller ikke trommene på et av sporene.
En noe forsiktig pendant til Mozart kan anes i Dave Brubeck-arrangementet av Blue Monday alla Turk som jo bygger på jazzpianistens eget arrangement av Mozarts Tyrkiske Marsj.
Dette var gøy. Flott at noen har slik avstand til sin musikk og sine instrumenter til at de tør å lage slikt!

Trond Erikson, Smaalenene, publisert 07.05.2004
Bakoversveis-kvartetten
Her er fire musikere som virkelig storkoser seg - og det er smittsomt!En kuriositet - javel. Men et jyskla artig oppoverfall er det Oslo strykekvartett leverer.
Spilleglede, en masse humør og fine arrangementer fra pop- og jazzverden presenteres av en velrennomert kvartett som til daglig syssler med helt vanlige ting á la Mozart, Beethoven og Schumann.
Det hele innledes med kjente toner i ny tappning. «Nitime-musikken» får virkelig fot med denne strålende opplagte gjengen. Og etterpå går det slag i slag. Med svisker som «Cavatina», «Pink Panther» og «Send in the clowns» til mer «poppete» saker som «SOS» og «Mamma Mia» - signert ABBA, samt udødlige «Popcorn» og musikk fra Bernsteins «West Side Story». Og jammen har de også fått med seg kjenningsmelodien til «Ukeslutt» (egentlig en Quincy Jones-låt).
Det er derfor betimelig å spørre; Hva egner seg å fremføre for en strykekvartett? Strykekvartett-repertoiret inneholder allerede alt en kan ønske seg. Helt tilbake fra Joseph Haydn til mesterverker fra vår egen tid. Er det ikke komplett? Tydeligvis ikke - for denne plata får fram smilet, grooven og lysten til å røre på seg. Med andre ord; her er fire musikere som virkelig storkoser seg - og det er smittsomt!

Other reviews:

FBRCD-12: Thommessen /Bibalo

FBRCD-11: Bite the Dog ll

FBRCD-10: Arvesylv

FBRCD-09: Crossing Patterns

FBRCD-07: Passione

FBRCD-06: Grieg Revisited

Currently in Norwegian only:

FBRCD-16: Chasing Strings

FBRCD-15: Anvik-Thoresen-Ravel

FBRCD-14: Tapestry

FBRCD-13: Portraits

FBRCD-08: Jumping Wide

FBRCD-05: Cirrus

FBRCD-04: Nostos

FBRCD-03: 19 March 2004, Oslo Cathedral

FBRCD-02: Oslo String Quartet Falling Upwards

FBRCD-01: Twitter Machine